Tuesday, December 15, 2009

Facebook ~ Aplikasi yg menurunkan prestasi kerja??

Ketika ini, semua org tahu apa itu facebook. Daripada student, surirumah, artis sampai ke ahli politik pun dah punyai facebook.

facebook adalah jaringan web sosial yg dilancarkan pd 4 Feb 2004 oleh Mark Zuckerberg. Dah tentu beliau dah menjadi billionair sekarang ..... huh...


zuckerberg, mencipta facebbok dr biliknya di harvard

facebook lebih 'user frenly' menyebabkan ramai pengguna memilihnya berbanding perkhidmatan web sosial yg lain. Ditambah pula dgn game2 yg menarik, juge melekakan.

Dari sudut lainnya, membuatkan kita terpisah antara satu sama lain kerana asik berinteraksi secara maya. (kalo berinteraksi ngan cik maya siok gak kan hehehe).. Kurangnya bertemu secara berdepan, boleh membuatkan gen manusia berubah, mengganggu sistem kekebalan, level hormon dan boleh juge mebuatkan seseorg terkena penyakit mental!!! Web2 sosial spt ini bertanggungjawab membuatkan kita semakin terasing!!
Jadi tidak hairanlahlah kebanyakkan organisasi mengharamkan facebook kerana dikhuatiri akan menurunkan produktiviti kerja. Mana tidaknya, kalo sibuk kena bagi ikan makan, jaga kebun, bermain bola atau berlumba di waktu pejabat!!

3 comments:

spark said...

fesbuk???ape tu??hehehe

BanDeLa said...

saya x bagi ikan makan, tanam sayur, berlumba kereta...

salahka saya nak main bola????
malaysia da menang emas sea games...
hehehee

race said...

aku pun kadang2 leka ngan benda2 tu ahahaha....